Veiligheid's instructies / tip's bij dragen

Het dragen van je kindje is vooral erg fijn, maar belangrijk is dat dit wel veilig gebeurt. Onderstaande adviezen dragen bij aan een veilig gebruik van een draagdoek.

Draag je baby niet in liggende (wiegende) houding, maar rechtop. Volg hiervoor de draaginstructie.

Draag de doek goed aangespannen. Te veel ruimte betekent dat je je kindje alsnog met de hand moet ondersteunen. Knoop je kindje dan opnieuw in een goed aangespannen doek op kusjes-hoogte.

Bedek je kindje nooit volledig met de doek en houd het gezichtje vrij, zodat je zicht kan hebben op je kindje en er voldoende frisse lucht beschikbaar is. Zorg er tevens voor dat er twee vingers ruimte is tussen de kin en de borst van je baby om goed te kunnen ademen.

Geef geen borstvoeding in een geknoopte doek, in verband met het gevaar op verslikken. Borstvoeding geven kan discreet met een doek los (niet geknoopt) om je kindje heen.

Ga nooit zelf slapen met een kindje in de doek. Je hebt dan geen zicht meer op je kindje. Leg je kindje liever slapend over in zijn of haar bedje en leg de doek dan niet los in zijn of haar bedje.

Zorg voor een goede en comfortabele houding (kikkerhouding, beentjes in M-houding) van de baby. Een goed geknoopte doek zit prettig voor baby en degene die draagt. Zo niet, knoop dan opnieuw. Draag je kindje niet met zijn/haar gezichtje vooruit. Een goede houding voor de heupen is dan niet gegarandeerd (beentjes gaan bungelen) en je kindje wordt blootgesteld aan (te) veel prikkels. Draag je kindje veilig en vertrouwd naar je toe.

Knoop je doek af met een dubbele platte knoop en maak deze niet los als de baby er nog in zit. Bij het losmaken is het van belang je baby weer goed te ondersteunen.

Kleed je kindje niet te warm aan in verband met het risico op oververhitting. De baby hoeft niet dikker gekleed dan jij zelf. Draag je de baby bijvoorbeeld buiten onder jouw jas, dan hoeft deze geen eigen jas, maar hooguit een shawl en muts. Draag je je kindje over je jas in koude tijden, wees dan alert op het risico van onderkoeling. Warme kleding is dan uiteraard wel noodzakelijk. Vooral handjes en voetjes zijn hiervoor gevoelig. Denk in de zomer ook aan bescherming tegen de zon.

Jouw bewegingen of de bewegingen van je kindje hebben invloed op je evenwicht. Houd hier rekening mee tijdens het dragen. Wees extra voorzichtig als het buiten glad is.

Pas goed op met buigen en voorover leunen, je kindje zit stevig geknoopt, maar voorover leunen/buigen vormt een risico voor vallen.

Gebruik de doek nooit tijdens het uitoefenen van sport (zwemmen, rennen, wintersport, paardrijden, fietsen, skeeleren, schaatsen etc.)

Draag je kindje nooit in de auto, maar gebruik dan een veilig en goedgekeurd autostoeltje. Bij gebruik in het openbaar vervoer; loop dan niet tijdens het rijden, maar wacht tot het vervoermiddel stil staat.

Het dragen van je kindje op de fiets wordt door ons afgeraden.

Draag je kindje niet op je buik of heup terwijl je kookt, strijkt of andere hittegevoelige activiteiten onderneemt. Dit in verband met het risico op verbranding.

Indien de doek zodanig beschadigd is dat de veiligheid niet meer te waarborgen is, raden wij je ten zeerste aan deze niet meer te gebruiken.

Indien je twijfelt over een juiste en veilige manier van knopen: neem dan contact op met een draagconsulente voor het volgen van een draagconsult. Tijdens het consult kun je diverse knopen op een veilige manier leren maken.
Bron: Pure baby Love.